«Βλέπει», άραγε, και ακούει το θρήνο και την οργή η ελληνική Δικαιοσύνη;

Για τα όσα συνέβησαν στις 22 και 23 Ιουλίου στην Αττική υπάρχει μια κλίμακα ευθυνών, συνεπώς και έρευνας. Ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη, στην ανωτάτη βαθμίδα που ανέλαβε την έρευνα, να μη σταματήσει στα χαμηλά σκαλοπάτια,  αλλά να φθάσει «το μαχαίρι  στο κόκκαλο».  Αλλιώς, απλά, είναι  σαν να ρίχνει στάχτη στα  θολά, από τα δάκρυα και τους καπνούς, μάτια των πολιτών είτε επλήγησαν οι ίδιοι είτε όχι. Όλους μας πληγώνουν βαθιά τα όσα συνέβησαν. Για συνανθρώπους μας πρόκειται. Και για την Πατρίδα μας πρόκειται.

Μια σημαντική φάση  της έρευνας αφορά το ποιοι έβαλαν τις φωτιές. Αν εξυπηρετούσαν ντόπια συμφέροντα ή συμφέροντα ξένης και κατά τεκμήριο εχθρικής χώρας όντας πράκτορες της, είτε πρόκειται περί Ελλήνων(!) είτε περί αλλοδαπών. Ότι αυτό το τεράστιο μέτωπο φωτιάς άναψε τυχαία, όσο δυνατοί και αν ήσαν οι άνεμοι, εγώ προσωπικά το αποκλείω εντελώς. Και αν βρεθούν οι εμπρηστές (το θεωρώ αδύνατον) και είναι ξένοι πράκτορες (το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό) τότε οι ευθύνες της ΕΥΠ είναι τεράστιες και πρέπει να ξηλωθεί ολόκληρη.

Η δεύτερη βαθμίδα έρευνας αφορά όλους τους υπεύθυνους για παραλείψεις άμεσων και απολύτως αναγκαίων ενεργειών. Αυτή όχι απλώς αγγίζει, αλλά “αδράχνει” τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον Υπουργό Άμυνας που δεν κατέβασε αμέσως έμπειρα τμήματα του Στρατού στο σημείο, ούτε δόθηκε έγκαιρα εντολή στο Λιμενικό Σώμα να σπεύσει άμεσα προς βοήθεια  ανθρώπων που τους καταδίωκε ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς. Υπεύθυνοι και οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ. Ασφαλώς και όσοι έχουν ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών. Πρώτος εξ αυτών ο κ. Τόσκας. Ούτε καν εντολή για, άμεση και συντονισμένη από αρμόδια όργανα, εκκένωση της περιοχής δε δόθηκε. (Με sms, με ντουντούκες, με τελάληδες(!), με οτιδήποτε θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν άμεσα τον κόσμο και να τον παροχετεύσουν σε ασφαλείς διόδους-απεναντίας αυτοί τον κατεύθυναν προς το Μάτι, δηλαδή προς το θάνατο). Τόση άγνοια της εξέλιξης της φωτιάς, τόση έλλειψη συντονισμού, τόση αδράνεια! Μοιάζει σαν κάποιοι να επεδίωκαν θύματα!

Τρίτη βαθμίδα. Έρευνα για ενέργειες ή παραλείψεις ενεργειών που θα μπορούσαν να προλάβουν εν ευθέτω χρόνω το φριχτό θάνατο τόσων συνανθρώπων μας και  της “ζωντανής” χλωρίδας και πανίδας που και αυτή έγινε κάρβουνο. Αυτή περιλαμβάνει τους αρμοδίους στην Πολεοδομία (άναρχη ρυμοτομία και δόμηση, καταπάτηση της αιγιαλίτιδος ζώνης κ.α.) και τη Δασική Υπηρεσία της περιοχής (καθαρισμός ξερόκλαδων, ζώνες πυρόσβεσης, πυργίσκοι νερού με κανονάκια εκτόξευσης, βέβαια με τη προϋπόθεση ότι τους είχαν διατεθεί κονδύλια και προσωπικό για όλα αυτά). Μακάρι να προβλέπονταν και περιπολίες δασοφυλάκων σε κατάλληλα οχήματα που να μπορούν να σβήσουν μια τυχόν πυρκαγιά στην αρχή της, ειδικά στις δασικές περιοχές που συνορεύουν με κατοικημένες.

Αυτή η έρευνα θα αδράξει, άραγε, τον πρωθυπουργό, όλους τους αρμόδιους υπουργούς, την περιφερειάρχη και  τους δημάρχους; Γνώριζαν όλοι ότι το πρόβλημα των καλοκαιρινών πυρκαγιών είναι πλέον χρόνιο, (και βέβαια διαχρονικές οι ευθύνες)  ειδικά όταν  προβλέπονται ισχυροί άνεμοι.

Ποιος σχεδιασμός αντιμετώπισης μιας τυχόν μεγάλης πυρκαγιάς εκπονήθηκε, και μάλιστα για την Αττική όπου “κάποιοι” συστηματικά εξοντώνουν όλους τους περιαστικούς πνεύμονες οξυγόνου (ανάσα στο βαρύ νέφος της -και όχι μόνον!), ήδη από το χειμώνα, ήδη από τους τρεις χειμώνες που κυβερνάνε οι Συριζαίοι, ώστε εν συνόλω η Πατρίδα μας να έχει επαρκή μέσα άμεσου εντοπισμού δασικής φωτιάς, πυρόσβεσης και πλήρη σχέδια συντονισμένης κινητοποίησης και δράσης όλων των εμπλεκομένων φορέων;

Είναι σαφώς όλοι αυτοί συνυπεύθυνοι, της πέρα από όλα τα όρια καταστροφής,   από ιδιάζουσα αμέλεια, δε θέλω να σκεφτώ το δόλο. Αν υπάρχει δόλος λόγω εξυπηρέτησης συμφερόντων (κυκλοφορεί και αυτό, το οποίο φυσικά θα φανεί από από ποια χρήση θα επιφυλαχθεί στις εκτάσεις της Αττικής που κάηκαν), τότε μιλάμε για προδότες ολκής!

Όλοι αυτοί πλην των ποινικών ευθυνών, νομίζω ότι έχουν και αστικές ευθύνες.  Ίσως μπορούν να καταθέσουν οι πληγέντες ομαδικές αγωγές αποζημιώσεως εναντίον τους, γιατί το «φερόμενο ως Κράτος» ψίχουλα θα τους δώσει. Οι «ανευθυνο-υπεύθυνοι» να πληρώσουν με την προσωπική τους περιουσία την απερίγραπτη συμφορά που επέφερε η ανικανότητα και η αμέλεια τους σε συνανθρώπους μας.

Το δήθεν πλεόνασμα έσπευσε ο πρωθυπουργός να το κάνει “λιανά” και να το πετάξει σαν αγκίστρι προς άγραν ψήφων των “ψαρωμένων” από την πείνα Ελλήνων. Αλλά το προσέφερε, δώρο με τις δικές μας πλάτες, και στους αλλοδαπούς που σχεδόν όλοι εργάζονται «αδήλωτα». Αντί με το δήθεν αυτό πλεόνασμα να εξοπλίσει σαν αστακό την Πυροσβεστική με τα πλέον σύγχρονα μέσα και επιτελικά σχέδια, ώστε να μη θρηνούμε κάθε καλοκαίρι όλη την πολύβουη και πολυποίκιλη ζωή των δασών μας. Σαν να μην έφθανε αυτό, τώρα  θρηνούμε  καρβουνιασμένες ανθρώπινες υπάρξεις, σε εφιαλτικούς αριθμούς.

Και έστω δε στάθηκαν άξιοι να λάβουν δραστικά και έγκαιρα μέτρα πρόληψης. Όταν μετερεωλόγοι προανήγγειλαν ισχυρούς ανέμους που θα έπνεαν σε μια τόσο πευκόφυτη και μάλιστα κατοικημένη περιοχή, μεσούντος του καλοκαιριού όταν τα πάντα στο έδαφος είναι κατάξερα, γιατί δεν κινητοποιήθηκε προληπτικά ο κρατικός μηχανισμός, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς;

Οι άνεμοι δεν είναι σεισμός. Προβλέπονται, έστω και μερικές ώρες πριν. Αν σε κάτι τόσο προβλέψιμο δεν μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα προς πρόληψη εθνικών καταστροφών, τότε τι θα κάνουν μπροστά σε πράγματι απρόβλεπτες καταστάσεις; Όπως π.χ. ένας μεγάλος σεισμός ή μια συντονισμένη εξέγερση αλλοδαπών μουσουλμάνων, για να δώσουν ένα μαθηματάκι στους “άπιστους”, (με εντολή  βέβαια από αυτές  τις ίδιες “εχθρικές δυνάμεις” που καίνε τη Ελλάδα κάθε καλοκαίρι), εξαφανίζοντας τους οριστικά από τη γη των προγόνων τους;

Και αληθινά αναρωτιέμαι ποιο ήταν το κίνητρο του πρωθυπουργού να διαταράξει σε τέτοιο πρωτοφανή βαθμό τις σχέσεις μας με το ρωσικό λαό και τον ηγέτη του. Αν είναι προδότης, όπως αυτό λέγεται πλέον ανοιχτά από πολλούς, μήπως το έκανε για να μην μπορεί η Ελλάδα να έχει την παραμικρή βοήθεια από το ρωσικό λαό και τον ηγέτη του, σε “οτιδήποτε ήθελε συμβεί”;

Προτείνω να οργανωθεί μία συντονιστική επιτροπή “εξ’ Ελλήνων” για το θέμα της πρόσφατης καταστροφής η οποία αφ’ ενός να οργανώσει μια μεγάλη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα και αφ’ ετέρου να συντονίζει τις νομικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν από όλους όσους επλήγησαν με οποιοδήποτε τρόπο. Ίσως μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία κάποιος από τους βαριά πληγέντες. Για να  βοηθήσει και να βοηθηθεί, κυρίως ψυχικά.

Κάτι πολύ σημαντικό που εκκρεμεί χρόνια τώρα, παρά τις τόσες καταστροφές: γη που κάηκε θα πρέπει διά Νόμου  να  απαγορεύεται να αλλάξει χρήση,  π.χ. να ανεγερθεί εκεί ένα εργοστάσιο, ένα διυλιστήριο, οτιδήποτε δεν υπήρχε πριν. Ή αν είναι δασική  να απαγορεύεται να αποχαρακτηριστεί. Στο Νόμο αυτό να προβλέπεται ότι ο στρατός μας αναλαμβάνει αμέσως τον καθαρισμό και την εκ νέου δενδροφύτευση του καμένου δάσους.

Όχι μόνον θεραπαινίδα των «λαθρο-προσφύγων» ο στρατός μας, αλλά και θεράπων των πληγών του Έθνους, εκεί όπου μπορεί να βοηθήσει. Και η ποινή για βεβαιωμένους εμπρηστές, έστω και αν απλώς επιχείρησαν να κάψουν, να είναι λίαν επιεικώς ισόβια. Αν βρεθούν οι εμπρηστές-θύτες 100, ίσως και 200 ανθρώπων αν συνυπολογίσουμε  τους αγνοούμενους, θα πρέπει να επανέλθει κατ’ εξαίρεση η θανατική ποινή,  με φωτογραφικό Νόμο.

Αλλά έχω ένα φόβο και θα τον εκφράσω. Όταν κάποιοι φονιάδες, αυτουργοί και ηθικοί αυτουργοί αφανίσουν έναν άνθρωπο αναζητούνται, συνήθως εντοπίζονται και τιμωρούνται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Όταν κάποιοι εμπρηστές-φονιάδες, επί σκοπώ ή εξ’ αμελείας, (οι επί σκοπώ δε θα βρεθούν ούτως ή άλλως) αφανίσουν  100 ή και 200 ανθρώπινες υπάρξεις, τα σπίτια εκατοντάδων, αλλά και μυριάδες ζωούλες του φυτικού και ζωικού βασιλείου, πολύ φοβάμαι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, ψιλο-μυρμιρίζοντας  (απαιτείται έρευνα από τουλάχιστον 3 εισαγγελείς για να προχωρήσει γρήγορα) και φέρ’ τα από δώ φέρ’ τα από κει, δε θα τιμωρήσει κανέναν! Ή, ίσως τιμωρήσει τους τελευταίους τροχούς της πολιτικο -στρατιωτικο-δημοσιοϋπαλληλικής άμαξας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *